неделя, 13 януари 2019 г.

Билки и фитотерапия при ревматологични заболявания - една по-различна гледна точка

Въпреки че използването на алтернативни методи на лечение в лицето на билкови препарати и фитотерапия от пациенти с ревматологични заболявания е често срещано явление, малко внимание е отделено на безопасността на тези лечения.
Многообразните хранителни добавки, билкови и хомеопатични препарати понастоящем са освободени от законодателството, регулиращо конвенционални лекарства. При тях липсва контрол на качеството и постмаркетингово наблюдение. Ето защо съобщенията за наличие на нежелани ефекти са казуистика, свързани с билкови лекарства, не защо липсват, а по-скоро защо не се следят и съобщават. Възможни са също вредни взаимодействия с конвенционалните лекарства, които се използват за лечението на ревматични заболявания като ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит и псориатичен артрит, системен лупус и други системни автоимунни заболявания. Пациентите с ревматологични заболявания могат да имат особено  висок риск от взаимодействия с конвенционалните медикаменти поради високата степен на полифармация и коморбидност.
Гинко билоба, дяволски нокът, джинджифил и чесън могат да притежават антитромбоцитна активност или да проявяват други антикоагулантни ефекти, и са били свързани с хеморагични усложнения. Следователно това може да влоши риска от кървене в стомашно-чревния тракт, който и без това може да бъде компрометиран от нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или кортикостероидите. Ехинацеята може да бъде хепатотоксична или да обостри този нежелан лекарствен ефект в комбинация с антиревматичните базисни средства.
Затова, вместо да се чудите какъв билков препарат да си купите, се обърнете към ревматолог за конвенционално лечение, което под зоркото око на специалист по ревматология може да се окаже най-безопасното за Вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар