вторник, 2 март 2010 г.

Билки при язвена болест (пептична язва) - част 2

Черен оман (Symphytum off. L.) 
Корените на дрогата, съдържат активни биологични вещества, най-важните от кои то са: пуриново производно алантоин, характеризиращо се с мощно епителотонично действие; алкалоидите консолидин, лазиокарпин и циноглосин, холин, танини, гликозидът инулин, етерично масло и др. Дрогата действува противовъзпалително и стимулира клетъчната регенерация, както и регенерацията на тъканите при костни възпаления, фрактури, остеомиелити, мъчно заздраващи и дълбоки рани; язва на стомаха и дванадесетопръстника, действува омекчително при възпаление на дихателните пътища, подагра и ревматизъм. Растението понастоящем не се препоръчва за вътрешна употреба.


Жиловлек (Plantago major L.) 
В листата на дрогата се съдържат слузни вещества, каротин, витамин С и К, гликозидът аукубин, стероидни хормони, ензими, флавони, танини, натрие ви и силициеви соли, фенолни киселини и др. Дрогата притежа ва силно изразено регенеративно и епителотонично действие съ четано с противовъзпалителна и аналгетична активност. Жиловлекът е ефикасен при лечение на вяли атонични и вторично ин фектирани рани. Оказва и антибактериален ефект. Благодаре ние на силициевите соли притежава лечебно действие при системни заболявания на съединителната тъкан. Горчивите вещест ва стимулират стомашната секреция и повишават апетита и в по-малка степен — хемопоезата. Това разностранно действие на дро гата се използува за лечение на гастрити, стомашна язва, колики в червата, хронични възпалителни процеси на дихателните пъти ща включително астматични състояния, хронични хепатити и иктер. Декокт от листата влияе благоприятно при циреи, ухап вания от насекоми, оточни състояния и др. Екстракти от жиловлек ускоряват заздравяването на рани при опитни животни трикратно по-бързо, отколкото при нетретираните животни. Подобни ефекти са потвърдени и при клинични изпитвания. Много добри ре зултати са получени при третиране лезии на роговицата на очите с жиловлек. Получен е тотален екстракт, който при 88% от случаите със стомашна язва дава много добър резултат.

Невен (Calendula off. L.) 
Описание на дрогата и приложението и е посочено при лечението на гастрит. Едно от най-важните и водещи фармакологични свойства на дрогата е изключителната й способност да ускорява процеса на регенера ция на увредените тъкани - язви на лигавиците и рани по по­върхността на тялото, вторично инфектирани рани, карбункули и фурункули, рагади по устните, перианални фистули и фисури, ерозио на ма точната шийка и бяло течение и дори базоцелуларен и спиноцелуларен карцином. Много добри резултати се наблюдават и при улкус крурис варикозум.

Пача трева (Polygonum aviculare L.) 
Използваема част са стръковете. Те съдържат силикати, дъбилни вещества, смоли, восък, флавоноиди, глюкозиди, от които най-важен е авикуларинът, галова киселина, хлорогенова киселина, каротини, кумарова киселина, сапонини, витамин С, захари и др. Екстракти от дрогата притежават хемостатично, противъзпалително и регене ративно действие. Най-голямо приложение намира в гинеколо гичната практика за спиране на маточни кръвотечения, но също така играе важна роля за предотвратяване кръвоизливи при язвената болест, както и за по-бързата регенерация на язвените увреждания. Действува благоприятно и при възпа лителни заболявания на дихателните органи – включително и при бе лодробна туберкулоза и хронични бронхити.

Зеле (Brassica oleracea L.) 
В листата на главестото зеле се съдържат вещества с доказано лечебно действие, по-важни от които са минерални соли, танини, целулоза, противоязвен фак тор (S-аденозилметионин, витамин U), малки количества йод, витамин В2, С, Е, К, фолиева киселина, липотропни вещества, холин, бетаин, инозитол, метилметионин, витамин Р и др. Благодарение на богатия си състав, зелето е ценен хранителен зеленчук и лечебен про дукт, което се прилага с успех при лечението на стомашната язва. Лечебният ефект се свързва със засилената секреция на муцин, който предпазва лигавицата на стомаха от агресивното действие на стомашния сок. Освен при язвена бо лест, пресният сок от зелето се прилага за лечение на запек, жлъчна дискинезия, бавен мотилитет, тъй като сокът от зеле за силва тоничните съкращения на чревната мускулатура. Целулозата пречи на резорбирането на холестерола и свързването му в атероматозните плаки. Наличи ето на микроелементи способствува за регулиране обмяната на веществата. Някои съставки на зелето действуват антиатероматозно и възпрепятствуват образуването на жлъчни камъни. Ком бинацията на сок от зеле и лимон притежава силно капиляротонично действие. Има данни, че зелето намалява нивото на кръв ната захар у диабетици.

Лудо биле (Atropa belladona L.) 
Листата на дрогата съ държат алкалоидите хиосциамин,атропин, скополамин,апо-атропин и беладонин. Главен алкалоид е L-хиосциаминът. Корените съдържат същото количество от горните алкалоиди и най-вече скополамин. Основното действие на получените от дрогата препарати — атропин, скополамин и др., упражняват силно М-холиноблокиращо действие. В резултат на това се потиска силно слюнчената, стомашната и панкреасната секреця. По пътя на блокира не на М-холинорецепторите в стомашната мукоза, атропинът предизвиква инхибиция на стомашната секреция, обезболяващ ефект следствие настъпилата спазмолиза. Едновременно с то ва, атропинът причинява и странични ефек ти като мидриаза, тахикардия, възбудни ефекти на централната нервна сестема. Скополаминът обратно, дейс тва седативно. За първи път у нас, екстракт от корените на лудото биле е бил използван от народния лечител Иван Раев за лечение на Паркинсоновата болест. Интерес представлява фактът, че тоталният извлек от лудото биле притежава много по-добър лечебен ефект по отношение на паркинсонизма, отколкото чистият атропин. Това се обяснява и с по-голямато количество скополамин в сместа, който действува седативно, докато самият атропин предизвиква възбудни ефекти. Поради голямата токсичност на беладоната, във фитотерапията се използват вече много рядко тинктура и екстракт от дрогата. Тяхното назначаване става само от лекар.

Картоф (Solanum tuberosum L.) 
Грудките на картофа съ държат стероидни сапонини, алкалоиди, фенолни киселини, ни шесте, кумарини и др. В цветовете се намират кверцетин, рутин и мирцетин. Народната медицина препоръчва сокът от картофи като антиацидно средство. На практика пресният сок неутрали­зира повишената стомашна киселинност и води до стихване на болковия синдром, чувството на парене се премахма. Народната медицина използва сок от сурови картофи при хиперацидитет, газове, метеоризъм, запек, както и при на чален стадий на хипертония. Дневната доза е около 150 мл пре сен сок. Пресният сок може да се използва също и за компреси при изгаряния първа степен на кожата и лигавиците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар