четвъртък, 22 април 2010 г.

Хронични хепатити - лечение

Проблемът за хроничните хепатити има важно медико-социално значение, поради високата им честота и тежките последици от тях. Според повечето специалисти под понятието "хроничен хепатит" се означават всички патологични състояния след прека ран остър хепатит. В съвременната хепатолотгия под хроничен хепатит се подразбират състояния характеризиращи се с дифуз ни възпалителни изменения в черния дроб, с преобладаваща мо-нонуклеарна клетъчна инфилтрация, разположена перипортално или интралобуларно, с хиперплазия на Купферовите клетки.

Известни са две форми на хроничен хепатит:
  • хроничен персистиращ хепатит и 
  • хроничен активен (агресивен) хепатит. 
И двете форми се дължат най-често на прекаран вирусен хепатит, токсичен хепатит или следствие на алкохолна интоксикация, язвена болест, хроничен колит, ревматизъм, туберкулоза и др.

А. Хроничен персистиращ хепатит 

Като най-честа причина се сочи вирусният хепатит. Протича нето на хроничния персистиращ хепатит се характеризира с пе риоди на обостряне и ремисия. Има общо взето добра прогноза. За лечението преди всичко е важно да се спазва системен хигиенно-диетичен режим. Болните трябва дълго време да спаз ват режим на труд и почивка, щадяща диета изключваща вся какви дразнещи и тлъсти храни, газирани напитки, алкохол, тютюнопушене и др. От страна на билколечението най-ефикасни се онези лечебни растения, които спомагат за по-бърза регенерация на чернодробните клетки, намаляват дистрофичните процеси и мастната инфилтрация. Най-често за целта се използват следни те растения: бял трън, змийско мляко, жълт смил, глухарче, пчелник, кисел трън, синя жлъчка, камшик. 

Б. Хроничен активен (агресивен) хепатит 

Тази форма на хроничния активен хепатит протича с по-тежка клинична картина и патоморфологична находка, като има склонност да преминава по-често в цироза на черния дроб. Както хроничният персистиращ хепатит, така и активният хепатит се явява последица на прекаран остър вирусен хепатит. В една част от случаите може да се касае за "първичен хроничен хепатит", дължащ се на хроничен алкохолизъм или медикаментозна ин токсикация. Освен горепосочените лечебни растения при хроничен хепа тит е необходимо интензивно медикаментозно лечение с големи дози витамин В12, Силимарин, кортикостероиди, имуносупресори, левамизол, интерферони и др.

В. Токсичен хепатит 

Токсичният хепатит се дължи на различни причини, включително и предозиране на някои медикаменти. Патогенетичният механизъм на пораженията на черния дроб се обясняват с въздействието на токсичните агенти върху лекарственометабо-лизиращите чернодробни микрозомални ензими и нарушаване на белтъчната и въглехидратната обмяна. Като допълнителни фактори, благоприятствуващи токсичните хепатити са: недоимъчното хранене, алкохолизма, инфекциозните заболявания. Клиничните прояви на токсичния хепатит наподобяват тези на вирусния хепатит, като след спиране на медикамента, в непродължителен период от време, проявите на болестта изчезват, но не са изключени случаи и на хронифициране на процеса. Лечението е също то както при предишните форми на хепатит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар