четвъртък, 22 април 2010 г.

Цироза на черния дроб

Заболяването има хроничен вървеж характеризиращо се с появата на чернодробни клетъчни некрози и образуване на фиброзна тъкан с нодуларна регенерация на хепатоцитите с послед­ваща деструкция на съдовата чернодробна структура. Повече от половината заболявания от цироза са следствие на хроничен ал кохолизъм. Заболяването е разпространено около три пъти пове че сред мъжете на възраст 30-60 год.
Причините за появата и развитието на цироза на черния дроб са: хроничният алкохолизъм, недолекуван вирусен хепатит "В" или "С", заболявания на жлъчните пътища, както и десност-ранна сърдечна недостатъчност, халотанова наркоза и не на пос ледно място — злоупотребата с медикаменти и ролята на автоимунните механизми.

Лечението на чернодробната цироза е комплексно, включва що хигиенно-диетичен режим, медикаментозно лечение и билколечение главно в началния стадий на болестта. От голямо значе ние е диетата, която трябва да бъде богата на въглехидрати, пълноценни белтъчини и много витамини. Мазнините се редуци рат до символични количества. Ограничаването на солта е

Няма коментари:

Публикуване на коментар